Sunday, April 22, 2007

Lukupäiväkirja jatkuu

Sen jälkeen kun sain Maon maanantaina luettua, olen lukenut kaksi kirjaa. Ensin luin Remeksen kirjan Ruttokellot -olimme kirjakerhossa päättäneet lukea jonkun "kansansuosikin" -kirjan, jota kukaan meistä ei muuten lukisi. Samaa politiikkaa olemme muuten menestyksellisesti noudattaneet muidenkin lukemiemme kirjojen kohdalla. Jostain syystä minulle on kiehtovaa tuskaa lukea nykyaikaan ja Pohjoismaihin asettuvia dekkareita. Jännitän niitä lukiessa kovasti ja nukkumaanmeno on vaikeaa, ellen lue niiden jälkeen naistenlehteä tms. Mielikuvitukseni imeytyy kirjoitettuihin sanoihin ja muodostaa päässäni pelottavia kuvia. Sen sijaan kauhuelokuvat eivät hetkauta minua läheskään samassa määrin. Tiedän eläytyväni enemmän kuulon kautta kuin näön. Vaikka visuaalisuus on minulle melko tärkeää, suorin yhteys aivoihini menee kuulemani kautta. Ihminen joka osaa puhua on viehättävä. Nyt tuli de ja vu -ilmiö. Olenkohan puhunut tästä kuuloasiasta jo aikaisemmin...

Ruttokellojen jälkeen lukaisin Reko ja Tina Lundanin kirjan Viikkoja, kuukausia. Se kertoo omiin kokemuksiin perustuen aivosyöpään sairastuneesta miehestä ja tämän perheestä. Vaikka yhteys Lundanin omaan elämään ja kuolemaan liikutti sinänsä, en ehkä saanut kirjasta paljoa irti. Jotenkin sen analyysi jäi kevyeksi, samoin tunnepuoli. En tiedä miksi. Eniten liikutti lasten kohtalo. Miten pieni pää käsittelee sen kun vanhempi vähitellen heikkenee ja kuolee?

Pitäisikö lukea seuraavaksi teologiaa? Luonani väliaikaisesti punkkaava siskon mies paahtaa jatkuvasti englanninkielisiä tiiliskivikommentaareja tai dogmatiikkaa, huvikseen. Tai ehkä voisin lukea homoseksuaalisuutta käsittelevän kirjan, joka on odottanut hyllyssä jo kauan.

Olen melko nopea lukija. Yritin eilen tarkkailla miten luen. Tulin siihen tulokseen, että liikutan silmiäni melko paljon. En siis lue "neljä vilkaisua per sivu" tms.tekniikalla. Johtunee siitäkin, että yksittäiset sanat ja lauseet ovat tärkeitä.

Ruttokelloissa oli mielenkiintoinen teoria sitä, miten valehteleva ihminen elehtii. Täytynee tarkkailla :-)

1 comment:

Anonymous said...

ibxsvxnputvnjjuk- Nail Fungus Treatment, xDWUfgT.