Wednesday, December 6, 2006

Itsenäisyyspäivänä

Suomen itsenäisyys on hieno asia: niin hieno, ettei sitä edes tajua. On jännää mutta samalla ymmärrettävää, miten Suomen itsenäisyyden juhlinta ei huipennu itsenäistymisen juhlimiseen vaan Talvisodan ja Jatkosodan muistelemiseen -tilanteeseen, jossa Suomen itsenäisyys oli vaakalaudalla.

En usko, että jos yhä ja luultavasti ikuisesti hyvin epävakaa Venäjä jonakin päivänä päättäisi valloittaa Suomen, Jenkeistä, NATOsta tai EU:sta olisi Suomelle mitään hyötyä. Kuka nousisi Venäjää vastaan Suomen takia? Varmasti hyökkäys tuomittaisiin monissa poliittisissa elimissä, mutta sodassa Suomi jäisi todennäköisesti yksin. Siksi on varmempaa säilyttää puolustusvoimat ja ylläpitää niitä. Ne myös ennaltaehkäisevät sotaa ihan olemassaolollaan. Tältä pohjalta armeijan välttämisen trendi joskus harmittaa. On ymmärrettävää jättää se väliin, jos fyysiset tai psyykkiset syyt eivät sinne menoa puolla. On myös olemassa hyvin pieni joukko aitoja pasifisteja, joille armeijan käymättä jättäminen on vain ja ainoastaan aatteellinen asia. Mutta on olemassa suuri määrä periaatteettomia henkilöitä, joiden suurin syy jättää menemättä armeijaan on se, että siellä on epämukavaa: joutuu heräämään aikaisin eikä saa hengata vapaasti kavereiden kanssa. Pahimmassa tapauksessa joutuu leikkaamaan tukankin. Tällaista valintaa on vaikea ymmärtää tai sympatiseerata. Niin kauan kuin Suomessa on asevelvollisuus, sen noudattaminen on velvollisuus, ellei sen välttämiseen ole painavia syitä.

En ymmärrä myöskään mielenosoittajia, jotka lähes joka vuosi vastustavat Linnan itsenäisyyspäivänjuhlia häiriköimällä Linnan lähettyvillä. Heidän argumenttinsa siitä, miten Linnan juhliin pitäisi kutsua vain tavallisia kansalaisia, ei päde: kuka nyt haluaisi katsoa tv:stä matti meikäläisten juhlanviettoa. En minä ainakaan. Miksi he haluavat viedä vuosittaisen huvin yli 2 miljoonalta katsojalta...Ja heidän argumenttinsa siitä, että juhlat maksavat paljon ja ovat pois veronmaksajien rahoista ei päde: luin juuri Hesarista, miten Linnan juhlien oheistuotteet, puvuntekijät, kampaajat, jatkoravintolat ja muut suorastaan rikastuvat juhlien ansiosta. Juhlavieraat kylvävät kiertoon huomattavan määrän enemmän rahaa kuin heidän juhlimisensa valtiolle maksaa. On myöskin kuvaavaa, miten "pasifistit ja väkivaltaa vastustavat" aktivistit riehuvat väkivaltaisesti ja hyökkäilevät viattomien juhlijoiden taksien kimppuun. Hyh!

Yksi asia, joka minua ihmetyttää on sotaveteraanien järjestön rikkaus. Se on kuulemma rikas järjestö. Silti keräyksiä pyörii joka vuosi. Sotaveteraaneista vetreimmätkään tuskin ovat keskuudessamme enää montaa vuotta. Eikö järjestön rahat tulisi käyttää heidän hyvinvointiinsa NYT kun he vielä elävät! Mitä järkeä on pihdata rahoja ja säästää jotain pesämunaa...ketä varten?

Suomen itsenäisyys on mahtava asia! Siksi sitä on myös syytä juhlia. Itselläni päivän viettoon kuuluu nykyään ainakin muutama itsenäisyysdokkari, kaksi kynttilää ikkunalla, tavallista juhlavampi illallinen hyvässä seurassa (illallinen sisältää jostain syystä aina lohta), kuohuviini (vaikka mihinpä juhlaan se minulle ei kuuluisi...), ja sitten nauliutuminen telkkarin eteen pukuja arvostelemaan. Mutta itsenäisyyspäivä on vakava asia. Kyllä se aina pienen liikutuksen silmäkulmaan kirvoittaa...

No comments: