Wednesday, July 25, 2007

Välipaloja

Olen ollut lomalla ja lukenut vähemmän kuin arkena, hassua kyllä. Pari kirjaa kuitenkin viikon aikana. Ensin kirjan Helvetinsaari, joka kertoi Kim Vatasen karvaista kokemuksista englantilaisessa sisäoppilaitoksessa. Valitsin kirjan luultavasti, koska eräs lapsuudenystäväni oli päähenkilön sukua. Mitähän hänelle kuuluu? Anyway, kirja ei ollut oikein hyvin kirjoitettu vaikka päähenkilön kokemuksia voikin sympata. Tekstistä paistoi suuri katkeruus jota pyrittiin ironisoimaan vailla huumoria. (Ja ironian pitäisi olla huumoria) eikä sisältöä/hyviä anekdootteja ollut tarpeeksi. Ehkä kirjan keskinkertaisuus johtui myös siitä että olen lukenut ihan verrattoman hyvin kirjoitettuja kuvauksia englantilaisista sisäoppilaitoksista. Esimerkiksi C.S.Lewisin ja Roald Dahlin, joka on muutenkin yksi lempikirjailijoistani. Lukekaapa vaikka Oswald-eno tai Rakkaani, kyyhkyläiseni! Englantilainen vanha yläluokan kulttuuri on jotenkin äärimmäisen mielenkiintoista kaikessa sivistyneessä brutaaliudessaan ja snobbailussaan.

Luin myös kaikille Ruusun nimen ystäville soveltuvan romskun nimeltä Mosaiikkimurhat, jonka päähenkilönä oli itse Dante. Ihan perusviihdyttävää kamaa.

Siinäpä ne suunnilleen ovatkin. Olen lukemassa juuri Westön palkittua Missä kuljimme kerran -teosta. Alun perusteella se on kuin historian kirjaa lukisi, mikä ei sinänsä ole välttämättä huono. Kirja on täynnä tutkittuja yksityiskohtia ja pikkutarkkaa kuvausta vuosisadan alun Helsingin elämästä. Sen sijaan juoni tai ihmiskuvaus ei ole alun perusteella kirjan vahvoja puolia. Kirja kiinnostaa kuten historiankirja mutta elämänkohtalot eivät oikein tunteella aukene. Aion toki lukea opuksen loppuun ja kommentoin sen jälkeen lisää.

1 comment:

Anonymous said...

tldhetp rar wnhto hot ebony girls

vixux!

lfafg stnzyp daq ebony